• Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik
  • Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik

Een blaar is een zichtbare holte in of net onder de opperhuid, gevuld met helder vocht. Een blaar heeft geen eigen wand en is groter dan 0,5 cm. Ze kunnen zich onder de hoornlaag, iets dieper in de opperhuid en net onder de epidermis bevinden. Soms ontstaat er zelfs een bloeding in de blaar.

Er zijn veel huidaandoeningen waarbij o.a. blaren voorkomen. Hier noem ik er een aantal: blaren door geneesmiddelen, blaren bij mensen met diabetes, blaren door oedeem, gordelroos, schimmelinfectie, wondroos, druk- en wrijvingsblaren. Deze druk- en wrijvingsblaren ontstaan door een ongewone belasting van de huid. Daarbij speelt slecht passend schoeisel en sokken, afwijkingen in de stand van de voeten en zweetproductie een grote rol.

Bron: "Voeten en huid" van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Een sport pedicure kan de huid beschermen tegen wrijving door een huidvriendelijke zelfklevende rekbare non-woven vlies aan te brengen (omnifix) met daaroverheen leukoplast voor extra stevigheid en bescherming. Dit mag ook over een dichte blaar, waar u op gaat lopen, aangebracht worden.

Blaren

Sorteren op:

Blaren voorkomen

Druk- en wrijvingsblaren kunnen voorkomen worden door de huid te trainen met behulp van kampferspiritus (vooral bedoeld voor wandelaars) en door de juiste drukverdeling en natuurlijk de juiste schoenen en sokken.

Schoenen dienen voldoende ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Wanneer deze niet goed ventileren, zal dit ook eerder leiden tot een blaar.

Het dragen van goede sokken is onmisbaar, zodat wrijving wordt voorkomen. De beste sokken zijn deze zonder naden.

De juiste voetverzorging kan leiden tot minder blaren, bijvoorbeeld door het gebruik van eeltcrème of tape op de hiel.

Blaarbehandeling

Het beste is het om de blaar gewoon dicht te laten zitten om infectie te voorkomen. Maar zit de blaar op een plek waar nog sprake is van wrijving of wanneer u een lange wandeltocht voor de boeg heeft, dan kunt u de blaar het beste doorprikken.

Om een blaar door te prikken moet u eerst de huid schoonmaken met een desinfectant. Vervolgens neemt u een steriele naald en prikt u evenwijdig aan de huid de blaar open. Met een gaasje of wattenstaafje kunt u voorzichtig het vocht uit de blaar drukken om hem vervolgens af te dichten met Second Skin blarenpleister. Deze blarenpleister houdt de wond open omdat het vochtig blijft. Bij rust dient u de blarenpleister te verwijderen en de blaar aan de lucht te laten drogen.