• Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik
  • Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik

Schimmels en gisten kunnen infecties van de huid en de nagels veroorzaken. Bij nagels wordt dit vaak onterecht een kalknagel genoemd terwijl er geen kalk in de nagel zit. Dit is toch echt een schimmelnagel.

Bij de huid zijn er drie verschijningsvormen: infectie tussen de tenen met schilfering, roodheid en soms kloofjes en witte verkleuring, dan is er een infectie aan de voetzolen met roodheid en schilfering en soms een plotseling opkomende ontsteking van de huid met blaasjes of blaren. Naast een schimmelinfectie kan er ook een bacteriële infectie aanwezig zijn.

Bij de nagels zijn er twee verschijningsvormen: een infectie die gekenmerkt wordt door geelwitte strepen en vlekken in de nagelplaat vaak aan de randen van de nagel. De kleur is eerst geelwit en kan later donkerbruin en zelfs zwart worden. De nagelplaat wordt dikker, gaat brokkelen en soms scheuren. Dan is er nog een vorm waarbij er oppervlakkige witte vlekken op de nagels zitten. Deze kunnen er makkelijk afgekrabd worden.

Bron: "Voeten en huid"van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Schimmelinfectie

Huidschimmel en schimmelnagel/ kalknagel behandelen

Een infectie van de huid of nagels met een schimmel of gist kan erg lijken op andere aandoeningen. Vandaar dat het raadzaam is om te laten testen of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat. Men kan ook al beginnen met een behandeling van een schimmelinfectie. Wanneer het dan toch om een schimmelinfectie gaat is op de huid al snel te zien dat de roodhuid minder wordt en bij de nagels moet er na 3 maanden gebruik van het product een normale uitgroei van de nagel te zien zijn. Bij uitgebreide infecties is het vaak raadzaam om de schimmel niet alleen uitwendig te behandelen maar ook inwendig. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Schimmels groeien gemakkelijk op vochtige warme plaatsen. Dus het slecht drogen tussen de tenen en overmatige transpiratie kunnen een schimmelinfectie veroorzaken.

Bij de behandeling van een schimmelinfectie is het belangrijk om naast de huid en nagels ook de sokken en de schoenen te behandelen aangezien hierin ook schimmels aanwezig zijn. Sokken en schoenen kun je behandelen met een spray of poeder, de huid kun je behandelen met crème of spray en de nagels met een spray of vloeistof. Er bestaan verschillende schimmels en een product tegen schimmels behandeld vaak niet al deze soorten. Vandaar dat het kan zijn dat het anti-schimmelproduct niet werkt.