• Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik
  • Gratis bezorging vanaf €75,-
  • Professionele pedicure producten voor thuis gebruik

Zweten is een normale fundtie ter verkoeling van het lichaam bij inspanning en warmte. Sommige mensen hebben echter een overmatige zweetproductie; dit heet hyperhidrose. Meestal treft het de oksels, handpalmen en voetzolen en soms het gelaat en behaarde hoofdhuid.

Overmatige transpiratie van de voeten is vooral een probleem van jongvolwassen mannen. Het is niet alleen een emotioneel belastende aandoening. Door het vocht wordt de hoornlaag van de voetzolen verweekt en dit geeft aanleiding tot witte verkleuring en een branderig gevoel.

Daarnaast kan hyperhidrose van de voeten pompholyx (een eczeem met grote blaren) veroorzaken en pitted keratolysis (een infectie van de oppervlakkige delen van de hoornlaag met bepaalde bacteriën; de hoornlaag lost op en er ontstaan putjes) en verhoogt het de kans op het ontstaan van allergisch contacteczeem door bepaalde bestanddelen van de schoenen.

Bron: "Voeten en huid" van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot

Zweetvoeten

Een goede hygiëne, aanbrengen van voetpoeder, het dragen van sokken van een vochtabsorberend (wol, katoen) en sneldrogend (bij wandelsokken) materiaal en niet-afsluitend schoeisel (leer) ofschoeisel met een ademend membraan (bij bepaalde wandelschoenen) kan de typische en hinderlijke zweetvoetengeur grotendeels voorkomen. Het aanbrengen van een crème met aluminiumchloride-oplossing kan enige verbetering geven bij zweetvoeten. Een behandeling met het gebruik van crèmes met antibacteriële stoffen zorgt voor het tegen gaan van zweten met een onaangename geur.

Bron: "Voeten en huid"van Dr. Johan Toonstra en Dr. Anton C. de Groot